Ako si udržať zdravé zvyky na Vianoce

Ak máte obavy, ako si zdravé návyky udržať aj počas obdobia hojnosti, tento tip bude pre vás.

S oslavami Vianoc prichádza aj mnoho pokušenia. Štúdia publikovaná v októbri 2023 ukazuje, že priemerný človek skonzumuje počas Štedrého večera okolo 6000 kalórií, čo predstavuje takmer 3-násobok odporúčanej dennej dávky.

Ako sa vyhnúť pocitu, že vám praskne žalúdok

V prvom rade je dôležité uvedomiť si, že vás počas večere čaká viac chodov než inokedy. Naložte si oveľa menšiu porciu, ako podľa vás dokážete zjesť. Najmä ak ste sa pred večerou postili, váš žalúdok je stiahnutý.

Jedzte vedome. Vnímajte signály vášho tela. Ak vám žalúdok hovorí, že je plný, nie je hanbou svoju porciu nedojesť.

Vedomé stravovanie znamená drobnú, no veľmi účinnú zmenu toho, ako jete. Môžete dosiahnuť lepšiu kontrolu nad vašimi stravovacími návykmi.

1️⃣ Ak vás láka sladké, naložte si svoju porciu na tanierik namiesto neustáleho naťahovania sa k mise. Budete mať lepší prehľad o tom, koľko sladkého zjete. Môžete si tiež stanoviť limit, napríklad že budete jesť sladkosti len raz denne alebo len v určitých časoch.

2️⃣ Ak máte tendenciu pokračovať v jedení, aj keď sa už pocit sýtosti dostavil, spravte si počas jedenia krátku prestávku. Môžete sa prejsť po dome, vypiť pohár vody či rozprávať sa s rodinou. To vám pomôže odpútať pozornosť od jedla a zamyslieť sa, či ste ešte hladní.

Čo keď úplne porušíte svoj režim?

Vianočné prípravy spôsobujú ľuďom veľa stresu a občasné pozabudnutie zdravých návykov nie je koniec sveta. Ak počas sviatkov zľavíte zo svojho zvyčajného režimu, či už kvôli obľúbeným medovníkom, zemiakovému šalátu alebo si nezacvičíte, je dôležité zachovať si pozitívny prístup. Berte to ako príležitosť na nový začiatok.

Buďte k sebe zhovievaví a pamätajte, že chvíľková “dovolenka” od zdravých návykov nie je dôvodom na paniku. Užívajte si sviatky s pohodou a porozumením k sebe i vašim najbližším.

🍪 Zapojte vaše deti do prípravy vianočných pokrmov

Za vykonanie zdravších aktivít získate odmenu ako sú žetóny alebo nálepky. Napríklad za každú zjedenú porciu zeleniny si udelíte jeden žetón, ktorý môžete vymeniť za želanú odmenu ako čas strávený pri televízii navyše alebo za kúsok horkej čokolády.

🚶‍♀️🚶 Choďte spolu na prechádzku

Okrem tendencie konzumovať viac jedla, ako obvykle máme počas sviatkov aj tendenciu menej sa hýbať. Navrhnite rodine hoci aj krátku prechádzku, dobre sa oblečte a užite si zimnú prírodu alebo vianočné svetielka vo vašej obci.

🎲 Hrajte spoločenské hry

Sú skvelým spôsobom, ako sa zabaviť a zároveň precvičiť mozog. A môžu byť aj skvelým tipom na darček.

Zdieľať článok

Blog

Krok k zdraviu

Na rozdiel od 2-minútového step testu, ktorý vypovedá o fyzickej kondícii, tento test hodnotí svalovú silu, predovšetkým v dolných končatinách....
Pravidelná fyzická aktivita má výrazný pozitívny vplyv na vašu kondíciu. Otestovať sa môžete sami doma podľa nasledujúcich inštrukcií....
V predchádzajúcich článkoch ste sa dozvedeli o význame pravidelného pohybu, vyváženého stravovania, efektívneho manažovania stresu, tréningu kognitívnych funkcií a významu spánku pre vaše celkové zdravie a kvalitu života....