Strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, bielkoviny a zdravé tuky podporuje zdravé fungovanie čriev, môže prispieť k zlepšeniu kognitívnych funkcií, znížiť riziko demencie aj Alzheimerovej choroby.
Zdravé ≠ drahé
1. Kupujte sezónne ovocie a zeleninu 🍏
Sezónne produkty sú cenovo dostupné a najmä plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, keďže dozreli prirodzene a nie v kamióne na ceste z Maroka. Určite to poznáte, jahody kúpite lepšie v lete a tekvicu na jeseň. Môžete nakúpiť aj viac a zvyšok zamraziť.
2. Využite strukoviny ako zdroj bielkovín 🫘
Fazuľa, šošovica a hrach sú lacnejší variant zdroja bielkovín, vlákniny aj minerálov. Strukoviny pridajte do polievok, šalátov alebo namiesto mäsa v pokrmoch. Vyskúšajte nové jedlá, napríklad prívarok z červenej šošovice. Sú to potraviny, ktoré sú ľahké na prípravu a majú dlhú trvanlivosť.
3. Naplánujte si jedálniček a kupujte s rozvahou 🛒
Plánovanie varenia na niekoľko dní dopredu vám pomôže nekupovať zbytočnosti a zamedzí plytvaniu jedlom. Spíšte si zoznam, pri premýšľaní o jedálničku môžete využiť aj akcie a inšpirovať sa surovinami, ktoré sú práve v zľave.
4. Vyskúšajte mrazené ovocie a zeleninu 🍒
Takéto produkty sú často lacnejšie než čerstvé a udržiavajú si väčšinu živín. Mrazená zelenina môže byť niekedy dokonca zdravšia než čerstvá, pretože sa mrazí krátko po zbere a nestráca živiny počas prevozu.
5. Uvarte si niečo chutné 🍲
Pri vlastnoručnom varení máte najlepší prehľad o tom, aké ingrediencie jedlo obsahuje. Stravovanie doma je zdravšie a môže byť lacnejšie o 50 až 75 % oproti reštauráciám.
6. Skúste obmedziť spracované potraviny 🍬
Napríklad nealkoholické sladké nápoje, sušienky, koláče a predpripravené jedlá. Tieto potraviny majú nielen vyššiu cenu, ale obsahujú veľa sodíka alebo pridaného cukru a majú nízku výživovú hodnotu.
7. Využite balkón alebo záhradku 🧑🌾
Ak máte možnosť, zúžitkujte teplé počasie a slnko na vypestovanie vlastného ovocia či zeleniny. Bylinky, paradajky alebo jarná cibuľka – niekedy postačí aj parapetná doska.
25 cenovo dostupných a výživných potravín
Aby ste sa stravovali zdravo nemusíte siahať iba po bio-potravinách. Zdravá strava spočíva najmä v konzumácii pestrej škály potravín, vrátane ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, bielkovín a zdravých tukov. Mnohé neorganické potraviny obsahujú rovnaké množstvo živín ako ich organické varianty, pričom sú dostupnejšie a cenovo prijateľnejšie.
Aj cenovo dostupné potraviny môžu mať vysokú výživovú hodnotu. To znamená, že poskytujú dostatok vitamínov, minerálnych látok a iných živín, ktoré sú prospešné pre zdravie. Častokrát ide o potraviny, ktoré bežne nakupujete: celozrnné produkty, strukoviny, zelenina a ovocie.
Na obrázku sú príklady surovín, ktoré sú cenovo dostupné a plné živín. Môžete sa nimi inšpirovať pri vašom ďalšom nákupe.
Zdravá strava nemusí byť drahá. Správna voľba a pestrosť dostupných potravín vám pomôže udržať zdravý a výživne vyvážený jedálniček.